Hur man ändrar systemet

Alla systemfiler finns i system mappen. Du kan anpassa din webbplats här.

Mappen system/extensions innehåller installerade tillägg, konfigurationsfilar och loggfilen. Du kan justera utseendet på din webbplats i system/layouts mappen och system/themes mappen. Du kan ändra layouter och teman som du vill, vissa kunskaper i HTML, CSS och JavaScript krävs. Mappen system/trash innehåller raderade filer, vanligtvis upp till 90 dagar.

Systeminställningar

Den centrala konfigurationsfilen är system/extensions/yellow-system.ini. Här är ett exempel:

Sitename: Anna Svensson Design
Author: Anna Svensson
Email: anna@svensson.com
Language: sv
Layout: default
Theme: stockholm
Parser: markdown
Status: public

Du kan använda webbläsaren eller din dator för att ändra systeminställningar. Systeminställningarna innehåller inställningarna för din webbplats och för alla installerade tillägg. Följande inställningar kan konfigureras:

Sitename = webbplatsens namn
Author = webmasterns namn
Email = webmasterns email
Language = standardspråk, t.ex. sv
Layout = standardlayout
Theme = standardtema
Parser = standard innehållsparser
Status = standard sidstatus, stödda statusvärden

Språkinställningar

Språkinställningar lagras i filen system/extensions/yellow-language.ini. Här är ett exempel:

Language: sv
CoreDescription: Webbplatsens kärnfunktion.
CorePaginationPrevious: ← Tidigare
CorePaginationNext: Nästa →
CoreTimeFormatShort: H:i
CoreTimeFormatMedium: H:i:s
CoreTimeFormatLong: H:i:s T
CoreDateFormatShort: F Y
CoreDateFormatMedium: Y-m-d
CoreDateFormatLong: Y-m-d H:i
media/images/photo.jpg: Detta är en exempelbild

Du kan definiera språkinställningarna här. Ett språk består av Language och andra inställningar. Språkinställningarna innehåller inställningarna för alla installerade tillägg. Du kan också lägga till dina egna språkinställningar i konfigurationsfilen, till exempel bildtexter.

Användarinställningar

Användarinställningar lagras i filen system/extensions/yellow-user.ini. Här är ett exempel:

Email: anna@svensson.com
Name: Anna Svensson
Description: Formgivare
Language: sv
Access: create, edit, delete, restore, upload, configure, install, uninstall, update
Home: /
Hash: $2y$10$j26zDnt/xaWxC/eqGKb9p.d6e3pbVENDfRzauTawNCUHHl3CCOIzG
Stamp: 21196d7e857d541849e4
Pending: none
Failed: 0
Modified: 2000-01-01 13:37:00
Status: active

Du kan använda webbläsaren eller kommandoraden för att skapa nya användarkonton. Ett användarkonto består av Email och andra inställningar. Om du inte vill att sidorna ska ändras i en webbläsare begränsar du användarkonton. Öppna konfigurationsfilen, ändra Access och Home. Användare får redigera sidor på sin hemsida, men inte någon annanstans.

Sidinställningar

Följande inställningar kan konfigureras högst upp på en sida:

Title = namn på sidan
TitleContent = namn på sidan som visas i innehållet
TitleNavigation = namn på sidan som visas i navigeringen
TitleHeader = namn på sidan som visas i webbläsaren
TitleSlug = namn för att spara sidan
Description = sidans beskrivning
Author = sidans författare, kommaseparerade
Email = email av sidans författare
Language = sidans språk, t.ex. sv
Layout = sidans layout
LayoutNew = sidans layout för att skapa en ny sida
Theme = sidans tema
Parser = sidans innehållsparser
Status = sidans status, stödda statusvärden
Redirect = omdirigera till en ny sida eller URL
Image = sidans bild
ImageAlt = beskrivning av sidans bild
Modified = sidans ändringsdatum, ÅÅÅÅ-MM-DD format
Published = sidans publiceringsdatum, ÅÅÅÅ-MM-DD format
Tag = taggar för kategorisering av sidan, kommaseparerade
Generate = alternativ för att generera en statisk webbplats, kommaseparerade
Comment = alternativ för att visa kommentarer, kommaseparerade

Följande sidstatusvärden stöds:

public = sidan är en vanlig sida
private = sidan är inte synlig, användaren måste ange lösenord, kräver private-tillägg
draft = sidan är inte synlig, användaren måste logga in, kräver draft-tillägg
unlisted = sidan är inte synlig, men kan nås med rätt länk
shared = sidan är inte synlig, men kan ingå i andra sidor

Loggfilen

Loggfilen finns i filen system/extensions/yellow-website.log. Här är ett exempel:

2020-10-28 14:13:07 info Install Datenstrom Yellow 0.8.17, PHP 8.0.24, Apache 2.4.33, Mac
2020-10-28 14:13:07 info Install extension 'Core 0.8.41'
2020-10-28 14:13:07 info Install extension 'Markdown 0.8.19'
2020-10-28 14:13:07 info Install extension 'Stockholm 0.8.13'
2020-10-28 14:13:07 info Install extension 'English 0.8.27'
2020-10-28 14:13:07 info Install extension 'German 0.8.27'
2020-10-28 14:13:07 info Install extension 'Swedish 0.8.27'
2020-10-28 14:18:11 info Install extension 'Fika 0.8.15'
2020-10-28 14:18:11 error Can't parse file 'system/extensions/fika.php'!

Har du några frågor? Få hjälp.